Pozri si prehľad možností ako získať peniaze popri štúdiu na vysokej škole v roku 2024.

1. Sociálne štipendium

Sociálne štipendium je pomoc, ktorou chce štát uľahčiť život študentom VŠ z rodín s nízkymi príjmami. Mesačná výška sociálneho štipendia je od 10 do 375 eur.

Podmienky na získanie štipendia sú na všetkých slovenských univerzitách rovnaké. Štipendium je vyplácané každý mesiac počas celého akademického roka.

Viac v článku Sociálne štipendium.

Máš nárok na štipendium?
Vypočítaj si v Online kalkulačke

2. Prospechové štipendium

Dobré výsledky počas štúdia v predošlom semestri sú odmeňované školou v podobe prospechového štipendia. Na túto odmenu máš automaticky nárok, teda nemusíš o prospechové štipendium žiadať.

Na začiatku semestra by mala fakulta zverejniť zoznam štipendistov na webovej stránke. Prospechové štipendium je vyplatené jednorázovo.

Výška prospechového štipendia závisí od tvojich študijných výsledkov a rozpočtu tvojej fakulty, môže sa pohybovať v rozmedzí od 200 až 700 eur.

3. Tehotenské štipendium

Tehotná študentka môže získať tehotenské štipendium od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Musia byť splnené dve podmienky:

  1. študentka má trvalý pobyt na Slovensku
  2. študentka nemá nárok na výplatu tehotenského

O tehotenské štipendium môžeš požiadať na študijnom oddelení svojej fakulty. Výška tehotenského štipendia je 200 eur mesačne a je vyplácané aj za mesiace júl a august.

4. Študentská pôžička

Fond na podporu vzdelávania (FnPV) podporuje vysokoškolákov jednoducho dostupnými a lacnými pôžičkami až do 10 000 eur.

Študentská pôžička má počas štúdia 0% úrok. Splácať pôžičku začneš až po ukončení štúdia. Peniaze môžeš použiť na čokoľvek.

Viac v článku Študentská pôžička.

5. Stabilizačná pôžička

Študenti ošetrovateľstva majú skvelú príležitosť získať z Fondu na podporu vzdelávania (FnPV) stabilizačnú pôžičku vo výške 6000 eur.

Ak po skončení štúdia zostaneš pracovať na Slovensku ako sestra alebo brat, splácanie pôžičky ti môže byť úplne odpustené.

Viac na stránke Stabilizačná pôžička.

6. Brigády a práca

Veľa študijných odborov nie je časovo náročných, a popri štúdiu možno brigádovať, alebo mať pracovný pomer.

Je to dobrá možnosť vyskúšať si rôzne profesie, vylepšiť komunikačné schopnosti a naplniť svoje CV. Tvoj budúci zamestnávateľ ocení tvoje skúsenosti, nielen výsledky v škole.

Viac na stránke Ponuky práce pre absolventov.

7. Freelancing

Ideálna práca je tá, ktorá ťa baví. Ak ovládaš angličtinu alebo iný svetovým jazyk, otvára sa ti veľké množstvo príležitostí na prácu z domu.

Viac v článku 25 tipov ako pracovať z domu.

8. Zahraničné stáže

Zahraničné pobyty a stáže neponúkajú možnosť ako zarobiť peniaze, sú však príležitosťou ako sa dostať na zahraničné univerzity, alebo si vyskúšať prácu v cudzej krajine.

Väčšina nákladov býva hradená zo štipendia alebo grantu. Finančne nákladné pobytu v cudzích krajinách sú vďaka stážam a výmenným pobytom dostupné aj pre Slovákov.

Viac v článku Semester v zahraničí.

9. Štipendiá a granty od nadácií

Za posledné roky vznikli viaceré programy podporujúce nadaných študentov a ich pobyt na zahraničných stážach. Informuj aj na svojej fakulte, aké štipendijné programy fakulta poskytuje. Požiadať o podporu spravidla možno každoročne.

Autor Redakcia dňa 22. január 2024.
Chyba v článku? Napíšte nám