Zdieľanie nezmyslov a hoaxov, či komentovanie vecí, na ktoré komentujúci nemajú dostatočné vzdelanie sa stalo akceptované. Snáď každý to dnes robí a tvári sa, že je to cool.

Určite poznáš weby ako Hlavné správy, Magazin1 a Kultur blog, ktoré sú známe publikovaním poloprávd, konšpirácií a manipulatívnych videí. Tieto a im podobné weby sa iba hrajú na seróznych, sú to však iba lacné fejky.

Staň sa členom lepšej spoločnosti, makaj na sebe a ukáž všetkým, že nepatríš do zlého priemeru.

Staň sa príkladom pre svojich kamarátov na internete ako aj v realite. Nemáme vyčerpávajúci návod ako to dosiahnuť, vieme však, že rokmi osvedčené veci stále fungujú. Študuj, cestuj, spoznávaj ľudí a vytuninguj svoje správanie.

1. Rešpektuj druhých

Zakryť si rúškom nielen ústa ale aj nos je vyjadrením rešpektu voči ľuďom navôkol.

Nemusíš byť so všetkými ľuďmi kamarát. Konaj tak, aby bolo jasné, že tí druhí nie sú pre teba iba vzduch.

Napríklad, vo vlaku alebo kaviarni počúvaj hudbu vždy cez slúchadlá, nikdy nie nahlas z mobilu. Zakry si rúškom aj nos, nielen ústa. Nefajči v blízkosti ľudí, ktorým môže dym prekážať. Ak máš spolubývajúcich, umývaj po sebe riad hneď po použití. Pozorne si všimni, kto stojí v rade pred poklaňou v supermarkete, nepredbiehaj sa.

2. Zachovaj slušnosť

V komunikácii s cudzími ľuďmi zásadne vykaj a vyhni sa hrubým slovám aj v žartoch. To platí v reálnom živote ako aj v komentároch na internete. Kultivovaným správaním možno neohúriš primitívneho oponenta, buduješ si však vlastný hodnotový svet.

Prejavovanie slušnosti sa oplatí. Oponent v diskusii pôsobí miernejšie a môžeš tak ľahšie získať kontrolu nad diskusiou.

Slušnosť ti pomáha obklopiť sa ľuďmi s lepšími hodnotami a vyspelejším mentálnym svetom.

Nechceš sa predsa obklopovať hulvátmi, však?

3. Nekomentuj

Internet ponúka možnosť všetko hneď komentovať a hejtovať. Často tak robíme aj v rozhovoroch, prerušíme hovoriaceho okamžitým vyjadrením svojho názoru.

Bohužiaľ, pomýlení ľudia považujú názor za dôležitejší než skutočnú znalosť vecí. Je úplne v poriadku priznať, že tému neovládaš dostatočne dobre, aby si sa k nej vyjadril-a. Komentár je užitočný iba vtedy, ak sa v téme vyznáš.

Najlepší komentátori nekomentujú pod článkami, oni píšu vlastné články.

Iba takto môžu problematiku dôkladne popísať.

4. Nezdieľaj hlúposti

Sloboda slova nie je právo šíriť dezinformácie, pretože tieto ubližujú ľuďom.

Na sociálnych sieťach sa zdieľajú tony informácií. Útržkové správy, ktoré neponúkajú celkový obraz udalostí, nás môžu zmanipulovať a pokaziť naše vnímanie sveta.

Zdieľanie článku o téme, ktorou si sa nikdy predtým nezaoberal-a je vysoko riskantné. Rozlíšiť nezmysel od serióznej správy je v takomto prípade naozaj ťažké.

Zdieľaj iba tie veci, o ktorých máš dostatočné vedomosti a ktorým sa dlhodobo venuješ.

Ak o problematike vieš, môžeš garantovať svojim kamarátom, že im nepodsúvaš nejaký idiotizmus.

5. Inšpiruj sa skutočnými autoritami

Staň sa odborníkom v téme, ktorá ťa zaujíma. Pozeraj videá, sleduj osobnosti, čítaj rady a knihy. Dvadsať minút denne stačí na to, aby si za krátke obdobie poznal-a viac než ktokoľvek v tvojom okolí.

Followuj skutočné autority, najlepšie medzinárodne uznávaných expertov, ktorí publikujú v odborných časopisoch. V tomto prípade platí, že rozhovory s uznávanými odborníkmi nájdeš skôr v štandardných novinách než na alternatívnych weboch.

Vyjadriť názor vie každý. Vyjadriť kvalitný názor však nie je bežné. Argumentovať overenými faktami je výsadou ľudí z lepšej spoločnosti. Pridaj sa.

Autor Patrik Lučan dňa 17. január 2021.
Chyba v článku? Napíšte nám