Na jeseň 2014 sa Vitalij Bespalov presťahoval z východnej časti Ruska do Petrohradu. Spolu s novým domovom si hľadal aj novú prácu. Našiel niečo, čo nečakal.

Trollia fabrika na Savuškinovej 55

Bespalov prechádzal rôznymi ponukami na pozíciu "content manager" až nakoniec zakotvil vo firme Internet Research Agency na Savuškinovej ulici 55.

"Bolo zvláštne, že na prácu neboli žiadne požiadavky. Vyzerala až príliš dobre na to, aby bola pravdivá", uvádza v rozhovore pre časopis Time.

Ponúkaná výplata bola 45-tisíc rubľov (približne 620 eur), vyššia než bežne ponúkaná mzda pre začiatočníka v tejto pracovnej oblasti.

Bespalov dostal inštrukcie a začal pracovať.

Najprv zaregistroval fiktívne účty na sociálnych sieťach. Na to bežne použil fotografie z profilových stránok skutočných ľudí. Takto mohol ľahko skryť svoju identitu a pôsobiť dôveryhodne.

Denne musel vytvoriť niekoľko článkov a stovku komentárov na vopred zadané témy. Išlo hlavne o také, ktoré rozdeľujú spoločnosť.

Bespalov rýchlo pochopil, aký je politický účel tejto práce. Amerického prezidenta mal vykresľovať ako chudáka, nemeckú kancelárku ako fašistku a ukrajinského prezidenta označovať za sviňu.

Väčšina jeho kolegov v agentúre sa príliš nezaujímala o politiku. Ich jedinou motiváciou bol podľa Bespalova zárobok.

Najprv vyzeralo, že prácu dokáže oddeliť od súkromia. Jed, ktorý denne chŕlil v online svete, však začal deštrukčne pôsobiť aj na jeho skutočný život.

Bespalov podal výpoveď krátko po nástupe.

Ruskom platený bloger zarobí v súčasnosti pravdepodobne 700 eur mesačne.

Hlavné správy a dobrý biznis

Podľa odhadu Ministerstva obrany SR môžu dezinformačné weby na Slovensku, neraz kopírujúce ruskú propagandu, len na reklame zarábať tisíce eur mesačne.

Napríklad, web Hlavné správy zarábal v roku 2021 približne 11-tisíc eur mesačne.

Zisky dezinformačných webov pochádzajú tiež z darcovstva, politických reklám, predaja v e-shope a PR článkov. Ich celková hodnota môže prevyšovať výnosy z reklám.

Platy redaktorov však nie sú až tak lukratívne, ako by sa zdalo. Aktívnych prispievateľov však dokážu uživiť.

"Základný honorár je 5 eur za každý publikovaný článok plus 1 euro za každých tisíc čítaní (...) Za ojedinelý virál s 50-tisícovou čítanosťou je honorár 50 euro, ale za väčšinu článkov je to tých 5 eur", píše vo svojom článku Jakub Goda, ktorý niekoľko týždňov pod falošným menom písal pre Hlavné správy.

Tajné informácie ako zo supermarketu

Ruská vláda neobmedzuje svoju činnosť iba na sociálne siete a médiá.

Začiatkom roka 2022 bolo zverejnené video zaznamenané slovenskými bezpečnostnými zložkami.

Na zverejnenom videu agent Ruskej ambasády ponúka peniaze redaktorovi konšpiračných webov Armádny magazín a Hlavné správy za to, že pre Rusko získa tajné vládne dokumenty.

Ruský agent mu zaplatil 500 eur.
 

Autor Patrik Lučan dňa 16. august 2022.
Chyba v článku? Napíšte nám