Niet pochýb o tom, že vojaci Červenej armády v II. svetovej vojne hrdinsky porazili nacistické Nemecko na východnom fronte.

Avšak možno by sa tak nikdy nestalo nebyť masívnej finančnej a materiálnej pomoci, ktoré USA poskytli Sovietskemu zväzu.

Miliardy dolárov ruskému impériu

Miliardy dolárov putovali v rokoch 1941 až 1945 na nákup moderných zbraní a munície do Moskvy, ktorá bola v tom čase materiálne vyčerpaná.

V prepočte na dnešnú hodnotu amerického dolára išlo o astronomicky vysokú sumu, v hodnote približne $360 miliárd dolárov.

Americký prezident Roosevelt, v snahe poraziť nacistické Nemecko, zaviedol program Lend-Lease (požičať a prenajať).

Najviac viditeľnou podporou boli dlhé konvoje vojenskej techniky, ktoré sa presúvali z Európskych námorných prístavov na východný front.

USA poslalo Sovietskemu zväzu okrem iného viac než 400-tisíc nákladných vozidiel a džípov, 14-tisíc lietadiel, 8-tisíc stavebných vozidiel, 7-tisíc tankov, takmer 2-tisíc lokomotív a 4,5 milióna ton jedla.

Koľko peňazí poslali USA spojencom

V rámci programu Lend-Lease v II. sv. vojne poskytli Spojené štáty pomoc v celkovej hodnote $50,1 miliárd (v súčasnej hodnote amerického dolára ide o sumu približne $690 miliárd).

  • $31,4 miliárd Veľká Británia (značná časť tejto pomoci bola ďalej poslaná do Sovietskeho Zväzu)
  • $11,3 miliárd Sovietsky Zväz
  • $3,2 miliárd Francúzsko
  • $1,6 miliárd Čína
  • $2,6 miliárd ďalším spojencom
     

Ako funguje program Lend-Lease

Spojenci získajú od USA lacné pôžičky na nákup munície a techniky potrebnej na udržanie hospodárstva, napríklad traktory a stavebné stroje.

Rovnako, spojenecká armáda dostane od USA bezplatne do prenájmu vojenskú techniku, muníciu a vybavenie.

Ak je armádna technika v bojoch zničená, spojenec nemusí za ňu zaplatiť a počíta sa to ako vojnová strata. Nepoužitá technika môže byť vrátená späť do USA alebo odkúpená, pričom USA ponúkne zľavu. Zvyčajne išlo až o 90% zľavu.

Lend-Lease aj na podporu Ukrajiny

V súčasnosti je program Lend-Lease poskytovaný Ukrajine na obranu proti Ruskej vojenskej invázii.

Celková suma pomoci Ukrajine v roku 2022 bola vo výške takmer 22 miliárd dolárov.

Napriek zdanlivo vysokej sume poskytnutej vojenskej pomoci ide stále o malú časť z toho, koľko USA poskytli pred 80 rokmi Sovietskemu zväzu.

Rovnako, ako počas II. svetovej vojny, aj dnes je cieľom programu odvrátiť hrozbu rozšírenia vojnového konfliktu a porážku agresora.

Splácanie dlhov

Sovietska vláda nikdy nepriznala vlastným občanom, že prijala masívnu pomoc od USA.

Ruská federácia, ako nástupca Sovietskeho zväzu, splatila svoj dlh v roku 2006.
 

Zdroj: Congress.gov, Babel, Wikipedia, Radio Free Europe

Autor Patrik Lučan dňa 2. január 2023.
Chyba v článku? Napíšte nám