Nájsť si zamestnanie je najčastejšia túžba väčšiny z nás. Pracovať vo vymedzený čas, dochádzať do kancelárie, byť pod kontrolou nadriadeného, pýtať si dovolenku... niektorí z nás však pochopia, že toto nie je ideálny spôsob ako prežiť veľkú časť svojho života.

Vlastnou cestou

Byť zamestnancom je ako byť cestujúcim v autobuse. Zvolíš si autobus, nastúpiš a vezieš sa. Nedokážeš však ovplyvniť ako rýchlo autobus pôjde, ktorými cestami ani to, kto bude sedieť pri tebe.

Byť podnikateľom znamená byť vodičom vo vlastnom aute. Kedykoľvek môžeš zmeniť svoj cieľ, sám určuješ počet zastávok, smer ako aj rýchlosť jazdy a vyberáš si aj spolucestujúcich. Musíš však dávať veľký pozor, nesmieš pri riadení zaspať.

Podnikanie je zmena myslenia

Podnikanie nie je zarábanie peňazí. Znie to možno príliš zvláštne. Veľa podnikateľov hovorí, že podnikať nezačali pre vidinu ľahko a rýchlo zarobených peňazí. Podnikanie je naplnenie svojich predstáv o živote, prebratie zodpovednosti za svoj vlastný osud. Je to zmena myslenia. 

„Vyštuduj a nájdi si dobrú prácu“, je zaklínadlo, s ktorým máme vstúpiť do života.

Zdôrazňujú ho rodičia, učitelia, aj známi. Neustále je nám predkladaná predstava, že náš život má byť vedený druhými ľuďmi. Hľadáme istoty, ktoré nám s nadšením sľubujú politici, zamestnávatelia, kňazi a reklamy na šťastný život (ako istota zamestnania prináša neslobodu som písal už v článku ako zarábať peniaze).

Ak sa rozhodneš kráčať vlastnou cestou, môže sa stať, že okrem seba samého nenájdeš vo svojom okolí nikoho, kto by ťa chápal a podporil. Je to však pochopiteľné. Väčšina ľudí okolo nás neriskuje veľa pre získanie osobnej slobody. Mnohí sú nespokojní, často sa sťažujú a z vlastnej frustrácie obviňujú druhých, nadriadených v práci, partnerov, vládu, migrantov, rómov. Takíto ľudia nedokážu pomôcť sami sebe, u nich sa pomoci nedočkáš ani ty.

Ak hľadáš pomoc, musíš sa pýtať ľudí, ktorí sú tvojimi vzormi. Môžu to byť úspešní podnikatelia, start-up mentori, ekonómovia, novinári, blogeri, filozofi. Sú to tvoriví ľudia s energiou prekonávať neistoty v živote. Istotu našli vo svojej osobnej slobode.

Osobná sloboda

Robíš čo chceš, dovolenkuješ kedy chceš, nikoho sa nepýtaš kedy odísť z práce, keď si unavený zdriemneš si. Treba si však uvedomiť, že napriek tejto slobode je len málo podnikateľov, ktorý by ju v plnej miere využili v začiatkoch svojej kariéry. Môcť ísť na letnú dovolenku na dva mesiace ti síce nikto nezakáže, ak ale chceš naštartovať svoj biznis, musíš sa do toho vložiť naplno. Skúsenosti hovoria, že prvé dva roky sú ťažké.

Nové príležitosti

Podnikanie ponúka veľa nových príležitostí. Obrazne povedané, dnes môžeš predávať topánky, zajtra vytvárať webové stránky. Vybrať si správnu príležitosť je najťažšou úlohou na začiatku. Vyberaj si podľa toho, čo ťa baví. Ak máš niečomu venovať celé dni a mesiace, potom nech to je tvojím naplnením, alebo aj zábavou.

Dane a odvody

Ako podnikateľ máš možnosť platiť nižšie dane a odvody než bežní zamestnanci. Treba len vedieť ako z ponúkaných možností využiť maximum. Účtovník bude dôležitá osoba v tvojom profesionálnom živote, vysvetlí a pomôže ti s daňovou optimalizáciou.

Prijatie zodpovednosti

V zamestnaní sme zvyknutí svoju prácu urobiť ku spokojnosti najbližšieho nadriadeného. Výsledok nemusí byť dokonalý, stačí, keď to šéf schváli. Naopak, v podnikaní musíš makať na 100 percent. Odfláknutá práca ti totiž nikdy nepomôže dopracovať sa k úspechu.

Sledovanie účtov

Treba sa naučiť žiť s účtami, platením faktúr, správnych poplatkov, daní a odvodov a strážiť si termíny. Účty si ponechaj pod osobnou kontrolou, aspoň v úplných začiatkoch svojho podnikania. Naučíš sa tak mnohé veci, ktoré sa ti v budúcnosti zídu.

Samota

Viacerí úspešní podnikatelia popisujú, že prvé roky podnikania pociťovali samotu. Ich spoločenský život bol ochudobnený o stretnutia a zábavu s priateľmi. Namiesto toho pracovali celé dni, študovali a neustále prehodnocovali každý krok.

Tvoja cesta

Cesta do neba je kľukatá a hrbolatá, takto popisuje cestu k úspechu Biblia. S obdivom pozeráme na úspešných ľudí, na naše vzory. Ich úspech sa nedostavil zo dňa na deň. Museli prekonať veľa prekážok, skúšať nové veci, veľa sa učiť a pestovať si svoju trpezlivosť po celé roky. Spomeň si na to zakaždým, keď sa s obdivom budeš pozerať na video svojho obľúbeného speváka, herca, či podnikateľa.

Podnikanie je spôsob ako sa postaviť na vlastné nohy, nie je to jednoduché ani instantné riešenie, kde do cieľa dorazíš už zajtra. Nikto ti dokonca nepovie, aký typ podnikania si vybrať. Je to len a len na tebe. Venuj sa tomu, čo ťa baví a čo ti dáva pocit slobody. Nemusíš začať budovať veľkú firmu, stačí niečo, čo ti jednoducho dáva v živote zmysel.

Dobrá správa je, že ak na niečom dlhodobo makáš, úspech sa dostaví skôr či neskôr. Akú podobu bude mať, nevie nikto predvídať. Príklady úspešných ľudí ukazujú, že to funguje. 

Autor Patrik Lučan dňa 26. apríl 2020.
Chyba v článku? Napíšte nám