Smartfóny sa stali našimi životnými partnermi. Smartfóny neraz ovládajú aj náš život.

"Okamih, kedy som si uvedomila, že sa musím rozísť so svojim telefónom nastal pred dvoma rokmi. Sedela som v šere izby a dojčila svoju dcéru, ktorá sa túlila v mojom lone. Bola to intímna a nežná chvíľa - až na jeden detail. Ona na mňa hľadela... kým ja som si prezerala obrázky na internete", priznáva Catherine Price vo svojom článku pre The New York Times.

Stále viac ľudí prichádza na to, že vzťah, ktorý majú so svojim smartfónom nie je nič čo by pároví terapeut nazval "zdravým vzťahom".

Mať zdravý vzťah so smartfónom znamená vyhradiť si kratší čas na surfovanie po inteternete a viac času venovať skutočným zážitkom s priateľmi ako aj so sebou samým.

Tieto základné pravidlá ti pomôžu k lepšiemu životu. Rozíď sa svojim smartfónom a vybuduj si nový a hlavne zdravý vzťah k nemu.

Zmeň spôsob myslenia o ňom

Aj ty máš pocit, že sa uberáš o pôžitok v živote ak stráviš menej času na telefóne? Pravda, byť ukrátený o pôžitok nie je nič moc. Smartfón však nie je jediný a zďaleka ani najlepší spôsob ako môžeš využiť voľný čas.

Čas, ktorý stráviš na smartfóne ťa oberá o mnohé iné pôžitky života.

Tak napríklad stretnutia s priateľmi, cestovanie, čítanie kníh a hobby. Menej času so smartfónom znamená, že môžeš viac času venovať svojmu skutočnému životu.

Čomu chceš venovať svoju pozornosť

Tvoj život je ovplyvnený tým, čomu venuješ svoju pozornosť.

Poznáš to, keď objavíš novú vec, všade ju potom vidíš a všade o nej počuješ.

Venuj pozornosť svojmu životu, vzdelávaniu a záľubám.

Úspešní športovci venujú pozornosť športu, známi umelci venujú pozornosť umeniu, špičkoví lekári venujú pozornosť medicíne.

Chaotické a neraz aj klamlivé informácie na sociálnych sieťach, sledovanie nekonečného množstva pekných fotiek a zábavných videí tvoj život nespraví bohatším ani šťastnejším.

Osobný úspech spočíva vo vytrvalosti. Venuj svoju pozornosť hodnotným veciam každý deň.

Nastav sa na úspech

Uprav svoje prostredie tak, aby ti neustále pripomínalo cieľ.

Ak chceš viac čítať, polož si knihu na nočný stolík pri posteli. Ak chceš viac variť, polož na kuchynskú linku recept, ktorý chceš nabudúce vyskúšať. Nechaj nabíjačku na mobil v obývačke, do spálne s mobilom ani nechoď. Kúp si samostatný budík.

Rovnako sa chráň pred vecami, ktoré ti stoja v ceste k úspechu. Vypni všetky notifikácie, ponechaj jedine kalendár, SMS správy a telefonáty. Ak ani toto nepomôže, vymaž z mobilu všetky aplikácie sociálnych sietí a na prístup používaj iba internetový prehliadač.

Vytvor jasné pravidlá pre seba a svoju rodinu

Uvedom si, že spoločne strávené chvíle s najbližšími sú pre tvoj život veľmi dôležité, oveľa cennejšie než lajkovanie a komentovanie na internete.

Vytvor si jasné pravidlá v domácnosti. Žiadne telefóny na stole počas spoločného obedu a večere. Na správy v mobile odpovedaj až potom, čo dokončíš rozhovor s človekom pred tebou. Pol hodinu pred spánkom nepoužívaj žiadnu elektroniku. Vypni telefóny na noc.

Vychutnaj si okamihy života

Praktizuj chvíľkové odlúčenia od svojho smartfónu.

Vypni telefón počas prechádzky. Sleduj krajinu za oknom počas cestovania vlakom alebo autobusom. Prepni do letového režimu pri stretnutiach s priateľmi.

Tvoje telo a myseľ sa počas odlúčenia bude regenerovať. Nadobudneš pocit pokoja, istoty a kontroly nad svojim životom.

Všímaj si závislosť iných ľudí

Pri pohľade na ľudí, ktorí sú nalepení na mobile počas prechádzania cez križovatku, alebo v autobuse, môžeš znovu nadobudnúť pocit, že ti niečo uniká. Toto je veľká skúška tvojej odhodlanosti. Nenechaj sa zviesť z cesty k osobnému úspechu.

Ľudia okolo sú príliš zamestnaní hltaním nepotrebných informácií, ktoré im neraz spôsobujú pocit závisti, úzkosti, strachu a majú veľmi negatívny vplyv na ich pozornosť. Nevšímajú si vône, zvuky prírody, dopravné značky, ani pohľady iných ľudí.

Nech sú ľudia závislí na smartfónoch pre teba výstrahou. Takto skončiť predsa nechceš. Úspech je aj schopnosť sebaovládania. Máš na to.

Mysli na svoju smrteľnosť

Ak aj všetky predošlé rady zlyhajú, pripomeň si, že tvoj život nie je nekonečný a iba od teba závisí, či ho prežiješ plnohodnotne.

Koľko ľudí si na smrteľnej posteli povzdychne "Škoda, že som vo svojom živote nemohol stráviť viac času na Facebooku"?

Neustále sa pýtaj samého seba túto otázku, znovu a znovu a znovu. Toto je tvoj život. Koľko času zo života chceš stráviť iba na telefóne?

Preklad a úprava textu. Pôvodný článok "How to Break Up With Your Phone" bol uverejnený v The New Your Times.

Autor Patrik Lučan dňa 7. február 2021.
Chyba v článku? Napíšte nám