Súčasná situácia s COVID-19 odhaľuje, že veľa vysokoškolákov nemá žiadne úspory, ani príjmy. Skôr či neskôr budú odkázaní na pomoc rodiny. Škaredo povedané, z ekonomického hľadiska budú rodine viac na ťarchu, než na úžitok. A pritom by to mohlo byť celkom inak.

Zabudni na predsudky

Ak chceš získať výhodu nad ostatnými, začni premýšľať štýlom "out of the box". V ekonomickom boji sú úspešnejší ľudia, ktorí majú otvorenú myseľ. Chceš sa mať lepšie, však?

Tak čítaj až do konca.

Študentské výhody

Keďže si študent-ka, máš na dosah výhody, ktoré sú pre iných nedostupné. Nie je to iba štipendium a vlaky zadarmo.

Pred rokmi vláda SR zriadila Fond na podporu vzdelávania. Na rozdiel od bánk, fond na študentoch nezarába. Podmienky získania a splácania pôžičiek sú prispôsobené tvojim možnostiam.

Peniaze zadarmo

Jednou z výhod je, že kým študuješ, neplatíš žiadne poplatky ani úroky z pôžičky. Rovnako, neplatíš žiadne poplatky ani úroky z pôžičky ak počas štúdia na VŠ požiadaš o odklad splácania z dôvodu materskej alebo rodičovskej.

Napríklad, ak by si študoval-a najbližších 5 rokov, potom strávil-a ďalšie roky na materskej a rodičovskej, počas celého obdobia nielenže nemusíš splácať pôžičku, ale ani neplatíš žiadne poplatky. Vyjadrené číslom 0.

Priprav sa na horšie časy

Koronavírus nám ukázal, že nepriaznivé udalosti môžu nastať kedykoľvek. Finančný dopad je čoraz viac viditeľný.

Fond na podporu vzdelávania poskytuje pôžičky až do 4000 eur začiatkom každého akademického roka. S toľkými peniazmi môžeš bez obáv žiť niekoľko mesiacov, alebo si ich odložiť na horšie časy. Získaš tak finančnú nezávislosť od rodiny, alebo dokonca môžeš rodine pomôcť. Vďaka pôžičke, ktorá je takmer zadarmo.

Zadlžovať sa? To určite nie!

Že ťa tento nápad príliš neoslovil? Zadlžovať sa? Teraz, ešte počas školy? A čo keď nebudem môcť splácať? Už len tieto otázky znejú dosť strašidelne.

Navyše, zobrať si pôžičku na zaplatenie školného, alebo internátu, neznie príliš sexy. Sú to však celkom rozumné dôvody.

Čo tak pozrieť sa na celú vec z úplne inej perspektívy.

Bez veľkých záväzkov

Každý človek, ktorý si berie hypotéku, pôžičku alebo nakupuje tovar na splátky má záznam v úverovom registri. Banka pri schvaľovaní žiadosti o pôžičku vždy overí, čo je o žiadateľovi v úverovom registry zapísané. Ak nemá dobré hodnotenie, banka žiadateľovi pôžičku neposkytne.

A teraz to dôležité pre teba. Študentská pôžička z Fondu na podporu vzdelávania sa do úverového registra nezapisuje. V systéme tak budeš stále vedený-á ako osoba, ktorá žiadnu pôžičku nemá. Toto ti v budúcnosti môže veľmi pomôcť.

Tvoja budúcnosť po škole

Možno ešte nemáš jasnú predstavu o svojej budúcnosti po škole. To nevadí. Jedno je však isté, peniaze sa vždy zídu, nech je tvoj plán akýkoľvek.

Predstav si, že si každý rok počas svojho štúdia zoberieš študentskú pôžičku 4000 eur. Ak by si peniaze poctivo šetril-a, do konca 3-ročného štúdia usporíš slušných 12.000 eur, do konca 5-ročného štúdia až 20.000 eur. S toľkými peniazmi si môžeš začať plniť svoje sny hneď po škole!

  • Možno uvažuješ ísť po škole do zahraničia a budeš potrebovať peniaze na štart.
  • Alebo premýšľaš nad rekonštrukciou rodičovského domu.
  • Alebo si dokonca chceš kúpiť vlastný byt. Pri hypotékach banka vyžaduje 10% až 20% z ceny nehnuteľnosti. Na toto by ti usporené peniaze mohli prísť vhod. 
  • Alebo si chceš urobiť Gap Year, rok cestovania a neuveriteľných zážitkov v Ázii, alebo Amerike.

Využi peniaze na čokoľvek. Je to iba na tebe!

Bezpečné rozhodnutie

Žiadne obavy. Tu je plán B.

Ako bolo spomenuté vyššie, študentská pôžička sa počas rokov štúdia nespláca ani neúročí. Ak by si na konci svojho štúdia nevedel-a, čo urobiť s balíkom peňazí, jednoducho ich vrátiš späť Fondu na podporu vzdelávania.

Autor Patrik Lučan dňa 24. január 2024.
Chyba v článku? Napíšte nám