Niektorí ľudia nemajú radi prácu kvôli kolegom a šéfovi. Iní kvôli pociťovanej nerovnováhe medzi prácou a životom. A sú tu aj tí, ktorí nechcú pracovať pre nechutne veľkú korporáciu z osobného presvedčenia.

Určite aj tvoji rodičia a učitelia neraz povedali, že život sa začína školou a pokračuje stabilným zamestnaním.

Je to naozaj tak?

Bez ohľadu na dôvody, práca "od deviatej do piatej" je dnes často považovaná za peklo. Ako únik z pazúrov korporátneho života sa často spomína sloboda v podnikaní.

Spoločenská predstava, že podnikanie z pohodlia domova, alebo hipsterskej kaviarne je tá najlepšia voľba pre každého, vychádza skôr z romantickej predstavy, než z reality. Sedieť na pláži, popíjať koktejly a pracovať s laptopom v húpacom kresle nie je skutočnosť, s ktorou by sa mladí podnikatelia bežne stretávali. Naopak, mnohí pracujú viac než ich zamestnanci a neraz sú pod značným psychickým tlakom.

Je úplne v poriadku ak chceš byť bežným zamestnancom a nič iné.

Nie každý má dostatočné prostriedky, spoločenské kontakty a dobrú schopnosť organizovať si pracovný život na rozbehnutie podnikania.

Je treba poznamenať, že zamestnanci sú veľmi dôležití. Bez nich by žiadna z väčších firiem nemohla existovať. Si to aj ty, kto pomáha vytvárať hodnoty.

Ak si aj napriek tomu myslíš, že zamestnanie nie je "cool", možno ťa poteší, že aj takáto forma práce má svoje výhody.

Pravidelný plat

Buďme reálni. Peniaze sú veľmi dôležité. Ak sa aj pohrávaš s myšlienkou, že za peniaze si nekúpiš zdravie ani šťastie, nie je to celkom tak.

Pravidelný príjem ti umožní slušne žiť, mať prostriedky na bývanie, kvalitné jedlo, byť spoločensky aktívny a venovať sa svojim záľubám. Peniaze zabezpečia pocit istoty a urobia tvoj život zaujímavejším.

Vďaka pravidelnej výplate môžeš mať svoje príjmy aj výdavky pod kontrolou a plánovať si život podľa svojich predstáv.

Rýchly profesný rast

Nielen po skončení štúdia, ale prakticky v každom zamestnaní získaš skúsenosť s prácou v tíme a na reálnych projektoch.

Učiť sa novým veciam ti pomôže napredovať v tvojej kariére. Viaceré veľké firmy poskytujú bezplatné vzdelávacie kurzy svojim zamestnancom. Je to skvelá príležitosť učiť sa od profesionálov v praxi. To, čo sa dnes naučíš, môžeš v budúcnosti mnohonásobne zúžitkovať.

Pocit identity

Isto si už bol na podujatí ako je beánia, festival, či konferencia. Na každej takejto akcii máš v rámci tzv. networking možnosť spoznať a diskutovať s ľuďmi s podobným záujmom, študijným, alebo pracovným zameraním.

Jedna z prvých otázok, ktorú dostaneš je tvoje meno a čo robíš. Cudzí ľudia sa ťa ihneď nepýtajú na tvoju rodinu ani na súkromný život.

Ako vidno, štúdium a práca sú úzko prepojené s tvojou identitou.

Nie vždy veci idú presne tak ako chceme. Ak nie si spokojný so svojou súčasnou prácou, kolegami alebo šéfom, neznamená to, že si sa zasekol. Existuje riešenie, odíď. Nájdi si inú firmu, v ktorej sa budeš cítiť pohodlnejšie. Neraz hľadáme ospravedlnenie, prečo zotrvať tam, kde sa nám nepáči. Fakt je však taký, že zmeniť prácu nie je príliš zložité.

Zamestnanie má naplniť tvoj pocit identity. Tam, kde sa budeš cítiť príjemne, sa toto ľahko dosiahne.

Vstup do pracovnej komunity

Nikto neočakáva, že si vybuduješ hlboké priateľstvá so všetkými kolegami.

Čo ale získaš sú znalosti zdieľané v pracovnej komunite a schopnosť vyjednávať s rôznymi typmi ľudí. Zhrnuté, práca v kolektíve môže okrem znalostí vylepšiť aj tvoje sociálne a komunikačné schopnosti.

Okrem toho si môžeš vybudovať kontakty, ktoré budú užitočné v budúcnosti, napríklad ak by si sa rozhodol rozbehnúť vlastné podnikanie.

Spoznaj nových ľudí

Mnohí z nás máme problémy s nadväzovaním nových kontaktov a budovaním priateľstiev. Zotrvávame v skupine seberovných ľudí, až pokým nie sme nútení konfrontovať sa so svetom tam vonku.

Pracovný priestor je miesto, kde pravidelne stretávaš ľudí rôznych pováh, záujmov, veku a životných skúseností. Vďaka tomu môžeš získať do okruhu svojich priateľov nových, zaujímavých a odlišných ľudí.

Nadviazať rozhovor s novou kolegyňou, alebo kolegom je celkom jednoduché. Nakoľko pracujete v rovnakej sfére, máte veľa vecí spoločných, vrátane každodennej kávy v kuchynke alebo obednej prestávky.

Každá práca má hodnotu

Väčina z nás túži získať dobre platenú prácu v stabilnej firme, príjemných kolegov a hlavne správneho šéfa. To všetko je možné.

Napriek spoločenským predsudkom voči práci "od deviatej do piatej", existujú nespochybniteľné výhody. Pravidelný plat je iba jednou z nich. Vzdelávanie v tom, čo ťa baví, pocit identiy a možnosť spoznať nových ľudí sú plusy, na ktoré netreba zabudnúť.

Bez ohľadu na tvoju profesiu, pamätaj, že každá práca má hodnotu a prispieva k všeobecnému ekonomickému blahobytu.

Ak patríš medzi tých, ktorí napriek všetkému uvažujú o vlastnom podnikaní, pozri si článok o výhodách podnikania.

Autor Patrik Lučan dňa 16. marec 2021.
Chyba v článku? Napíšte nám