Od detstva som bol vedený k veľkej zodpovednosti voči druhým.

"Najprv si sprav povinnosti, potom zábava" vtĺkali mi do hlavy rodičia. Napriek takto nastavenej paradigme života som neraz robil veci naopak. Dnes chápem, že niekedy to inak nejde.

Všetci sme konfrontovaní s požiadavkami, ktoré sú na nás kladené. Už od detstva je nám prikazované, čo a ako máme robiť a čo sa od nás očakáva. Doma, v škole, v kostole. 

Ešte predtým, než stihneme opustiť brány školy, sa nám do pamäti vryje návod na šťastie. Nájdi si prácu, zarábaj peniaze, založ si rodinu a utrácaj zarobené peniaze.

Samozrejme, bez príjmu sa prežiť nedá. Napriek tomu som sa nikdy nedokázal stotožniť s predstavou, že peniaze sa zarábajú jedine stratou vlastnej slobody, ako poslušný zamestnec vo firme.

Šéfovia, ktorých som vo svojej kariére zažil, zakladali svoju autoritu viac na spoločenskom postavení vo firme, než na skvelých organizačných schopnostiach.

Autority rešpektujú slobodu druhých

Prirodzené autority sú ľudia so zmyslom pre slobodu druhých. Nevnucujú nám svoje predstavy o svete, pretože vedia, že nemajú patent na rozum.

Ak by som sa vždy podriaďoval tým, ktorí svoje predstavy vydávajú za všeobecnú spoločenskú normu, nikdy by som nedosiahol úspech.

Nové myšlienky a vynálezy prichádzajú od ľudí, ktorí sa neboja ísť vlastnou cestou. Nešli smerom, ktorý im ukázali rodičia, učitelia, kňazi, zamestnávatelia. Úspešní ľudia sú objavitelia nových možností.

Skutočné autority ti ukazujú cestu, ale nebránia ti v slobode.

Tvoja cesta ku šťastiu

Nikdy by som nestopoval naprieč Európou, neskúsil si život v Londýne, nerobil dobrovoľníka na festivale v Nemecku ani neprežil celý rok v Ázii ak by som sa riadil nudnými odporúčaniami svojho okolia.

Nikdy som nedokázal pripustiť ani to, že jedinou formou zarábania peňazí je práca v korporácii.

Vstávať každé ráno v ten istý čas, dochádzať do práce, osem hodín venovať svojmu zamestnávateľovi a budovať svoju kariéru nebola nikdy predstava úspechu.

Úprimne, nemám rád pracovné inzeráty. Pretože nie som flexibilný, lojálny ani nemám záujem budovať svoju kariéru cez klebety alebo spoločenské očakávania.

Flexibilita v mnohých prípadoch znamená robiť viac za rovnaký plat, lojálnosť znamená byť za dobré so svojim egocentrickým šéfom a budovanie kariéry znamená uprednostniť kanceláriu pred priateľmi a rodinou.

Naše okolie na nás kladie očakávania. "Vyštuduj a nájdi si dobre platenú prácu" je odporúčanie, ktorú počul azda každý z nás. Je toto naozaj aj tvoja cesta ku šťastiu?

Začni si veriť a vykroč vpred

Voľakedy som si myslel, že programovanie je iba pre šikovných ľudí a písanie článkov iba pre nadaných. Neveril som si. Dnes programujem, píšem články a robím marketing. Makal som na sebe a naučil som sa to.

Vďaka online práci môžem slobodne cestovať, tráviť celé mesiace v horách alebo na nejakom ostrove v Thajsku.

Vyrastal som na Slovensku s rovnakými predstavami o svete tam vonku. Nebol som v žiadnej výhode oproti svojim rovesníkom. Nemal som peniaze ani veľké plány do budúcnosti.

Na vysokej škole sa všetko zmenilo. Popri štúdiu filozofie som sa naučil programovať, nabral som odvahu cestovať do zahraničia stopom (teraz už cestujem vlakmi a lietadlom) a to bol prvý veľký krok k novému životu. 

Vďaka angličtine som stretol úžasných ľudí o generáciu starších, ktorí mi ukázali, že život môže byť oveľa pestrejší než sa nám zdá. Títo ľudia sa stali pre mňa prirodzenými autoritami.

Snažíme sa plniť predstavy druhých ľudí, normy výkonu a správania. Niekedy kladieme príliš veľký dôraz na známky v škole, na hodnotení šéfa, na susedských klebetách, alebo za aké hriechy nás bude cirkev obviňovať.

Spoločenské očakávania nás oberajú nielen o súkromie a slobodu ale aj o chuť žiť vlastný sen.

Byť sám sebou znamená skúšať a zažiť malé pády aj víťazstvá. Bez skúšania nemáš skúsenosť a bez skúsenosti nemáš odvahu. A tak mnohí z nás radšej kráčajú vyšľapanou cestou, aby "nesklamali" seba ani iných.

Začni si veriť a naber odvahu ísť mimo predstáv druhých. Život, ktorý žiješ je tvoj a nie ich.

Daj kopanec nezmyselným autoritám

Autoritami sú nielen konkrétni ľudia, ale aj tvoje vlastné myšlienky a predstavy.

Veľakrát som mal strach odbočiť z vyšlapanej cesty aj keď som nebol spokojný so súčasným životom.

Nikdy som nepovažoval za správne študovať na vysokej škole len pre vysokoškolský titul, alebo pracovať iba pre peniaze. Vždy tam bol môj vyšší cieľ. Pracovať na niečom čo má zmysel, alebo študovať pre poznatky, ktoré odkrývajú tajomstvá tohto sveta. Za týmto cieľom som vždy šiel a som šťastný, že som ho dosiahol

Moja rada, nenechaj autority vyhrať proti sebe a svojim túžbam.

Nebuď ďalším z tých nešťastných ľudí, ktorí sa stratia spoločenských očakávaniach a zabudnú pritom na seba.

Ty si to najdôležitejšie, čo v živote máš.

Zbav sa pochybných autorít, ktoré nemajú múdrosť života a pokoru pre tvojou slobodou. Daj kopanec autoritám, ktoré z teba robia hriešnu bytosť, neschopného človeka, hlupáka alebo ktoré sa ti snažia povedať, že sám nič v živote nedokážeš. Od autority nemáš byť závislý ani mať pred ňou strach.

Skutočná autorita má mať tvoj obdiv.

Skutočná autorita ťa rešpektuje.

Hľadaj autority, ktoré pomáhajú pri napĺňaní tvojich snov. Vzdelávaj sa a neboj sa nových skúseností. Nevzdávaj sa svojich snov.

Známy nemecký filozof Friedrich Nietzsche popísal cestu k úspechu ako výstup na vrchol vysokej hory. Námaha, boleti a utrpenie, ktoré zažívame pri ceste na vrchol majú zmysel. Nádherný výhľad, aký sa naskytá, iba keď sme na vrchole, je oslobodzujúci.

Pre úspech sa oplatí žiť.

Autor Patrik Lučan dňa 7. február 2021.
Chyba v článku? Napíšte nám