Nikto sa nestane úspešným zo dňa na deň. Cesta k úspechu sa začína dávno predtým, než si to všimneme. Tvoja môže začať práve na vysokej škole.

1. Neštuduj pre titul ale pre poznatky

Slovensko je zvláštna krajina.

Vysoká škola je pre niektorých cestou k lacno získanému titulu. Vzdelanie im príliš nehovorí. Nebuď ako oni.

Ľudia vo firmách vedia, že skúsenosti sú oveľa viac ako titul pred menom. Tejto požiadavke prispôsobujú pracovné pohovory. Za titul zo školy sa neskryješ.

Škola nie je o bifľovaní poučiek, rovnako ani o preliezaní skúškami. Zober si poznatky, premýšľaj o nich a nauč sa ich aplikovať do života.

Žijeme obklopení kultúrou sťažovania sa. Mnohí ľudia sa sťažujú na život a pritom nečinne čakajú na nové voľby, na lepších politikov, na vyššie sociálne dávky, na firmy ktoré im dajú prácu. Čakajú na spasiteľa, ktorý za nich všetko spraví. Zabudni na to, čo hovoria. Sťažovaním sa ešte nikomu život nezlepšil.

Úspešní ľudia nečakajú na zázraky, úspešní ľudia už dnes robia všetko pre to, aby sa mali lepšie.

Máš množstvo príležitostí pred sebou a je iba na tebe, ktorú využiješ. Vysoká škola nie je nástupný lístok do dobrého zamestnania, je to iba jedna z príležitostí. Ak ju nevyužiješ, je ti úplne nanič.

Neopakuj chyby šedého priemeru, staň sa lepším.

Ukáž, že to čo študuješ ťa baví, že nad tým kriticky premýšľaš, že neopakuješ iba naučené frázy.

Neštuduj pre titul. Študuj pre rozšírenie vlastných obzorov. Študuj pre seba, nie pre rodičov, nie pre prestíž, nie pre vidinu prvého zamestnania.

Úspech je dlhá a neľahká cesta, ktorá sa promóciou iba začína. Zatvor oči a snívaj. Ako si predstavuješ svoj život o desať rokov? Chceš žiť tak ako všetci ostatní, alebo chceš žiť lepšie?

2. Vyber si zdravé ovocie

Na vysokej škole sa učíme veľa zaujímavej teórie, avšak neraz tu chýba prepojenie s praxou.

Každého z nás zaujíma iná vec a preto sa netráp tým, že ti niektoré predmety idú lepšie než iné. Štúdium nie je súťaž v zbieraní áčiek zo všetkého.

Zisti, ktoré poznatky sú najdôležitejšie pre dosiahnutie tvojho cieľa a venuj im väčšiu pozornosť. Ak ťa niečo baví, ľahšie sa to učí.

Vysoká škola vyžaduje samostatnosť a rozhodnosť pri stanovení vlastných priorít.

Niektoré odbory vyžadujú aj tímovú prácu pri realizovaní projektov. Je to výborná príležitosť naučiť sa efektívne komunikovať s ďalšími ľuďmi pri práci. Táto schopnosť sa ti zíde v živote možno viac než samotná skúsenosť s projektom.

3. Osloboď sa od rodičov

Rodičia sú fajn. Fajn je ich pomoc aj podpora.

Viacerí z nás však aj na vysokej škole žijú pod rodičovskými krídlami. Keď ťa rodina finančne podporuje v štúdiu je to v poriadku. Keď však rodičia vybavujú za teba aj úradné záležitosti, e-maily s profesormi, alebo objednávajú lístok na vlak, treba vážne spozornieť. Daj rodičom vedieť, že ti majú nechať voľnosť. Dospelí ľudia predsa riešia veci samostatne. Nauč sa zvládať svoj vlastný život. Je to celkom zábavné, nemusíš mať z toho veľké obavy.

Odmenou ti bude zdravé sebavedomie, dôvod byť pyšným na seba a všetko čo v živote dokážeš. Bratislava je zaplavená namyslenými dvadsiatnikmi, ktorí žijú z rodičovských peňazí, vozia sa v nových autách a myslia si, že pokorili svet.

Takíto ľudia ani z ďaleka nie sú príklad úspechu.

Vysoká škola a život na internáte je obrovská príležitosť ako si vyskúšať samostatný život. Rodičia pritom môžu byť stále kdesi nablízku.

Ak internát nezískaš, máš na to nájsť si iné ubytovanie.

Naučíš sa ako zjednať cenu nájmu, riešiť kompromisy so spolubývajúcimi, dokázať žiť s rôznymi typmi ľudí, alebo odmietnuť pozvanie na párty, keď sa budeš učiť na dôležitú skúšku.

Snaž sa byť čo najmenej závislý od rodičov. Čo tak zarábať peniaze sám popri štúdiu?

Osloboď sa od rodičov a získaj skúsenosti, ktoré sa nedajú naučiť z kníh.

4. Venuj voľný čas správnym veciam

Skúsenosti nadobudnuté už počas školy sú na nezaplatenie. Popri mnohých študijných odboroch je dostatok voľného času venovať sa aj iným veciam.

Nechodievaj iba na príležitostné brigády. Nájdi si dlhodobú prácu, kde získaš skúsenosti pre budúci profesný rast. Ak ti nevyhovuje práca vo firme, vyskúšaj zahraničnú stáž, alebo prácu v dobrovoľníckych organizáciách.

Naučíš sa lepšie komunikovať s ľuďmi, plniť pracovné úlohy a vedieť nájsť rovnováhu medzi školou, prácou a zábavou.

Zahraničné stáže sú skvelou príležitosťou vyskúšať bohatý život za hranicami Slovenska. Zlepšíš svoje jazykové schopnosti a získaš nové priateľstvá. Život v zahraničí je zárukou parádneho zážitku na celý život.

V dobrovoľníckych organizáciách nájdeš nielen nenáročnú prácu ale aj vysoko odborné profesie (zahraničné kontakty, marketing, manažovanie projektov, plánovanie, účtovníctvo,...). Niektoré takéto organizácie ponúkajú aj platené pracovné miesta.

Mysli na to, že žiadna firma ti neponúkne solídny plat a dobré pracovné miesto len pre sebavedomé vystupovanie a diplom z výšky.

Pracovnými skúsenostami dávaš najavo, že makáš na sebe, nerobí ti problém samostatnosť a dokážeš pracovať aj v tíme. Prácou v dobrovoľníckych organizáciách dávaš navyše signál, že máš zmysel pre hodnoty. 

Tvoj budúci zamestnávateľ dobre vie, že každá vysoká škola sa dá preliezť. Tvoje predošlé skúsenosti zavážia viac ako čerstvý titul. Ak nechceš iba priemerný plat za nudnú prácu, začni robiť niečo viac už počas školy.

Na záver ešte niekoľko užitočných odkazov:

  • Mládež.sk - dobrovoľnícka práca v mládežníckych organizáciách, semináre a kurzy
  • SAIA.sk - databáza zahraničných štipendií a grantov, poradenstvo pre záujemcov
  • Mladí.info - ponuka zahraničných stáží, reportáže a skúsenosti mladých ľudí

Autor Patrik Lučan dňa 27. január 2021.
Chyba v článku? Napíšte nám